2013. augusztus 21., szerda

Kulissza titkok

A colettecoloros felvezető után jöjjenek a receptek, így a távol maradók se maradnak ki semmi jóból. Közeleg a szünidő, nyaralások vége, hívjátok össze barátaitokat egy nyárbúcsúztató partira, ahol egész biztosan sikere lesz bármelyik Zöld Múzsa éteknek. Az étlap sorrendjét feldúlva a fűszeres tűzdelt zöldségekkel kezdem, páran súgtatok, hogy ezt nagyon szeretnétek megismerni. 


A teljes menü összeállításakor az volt az elképzelésem, hogy ez az augusztus közepi időpont, már kifelé a nyárból, közelít az ősz hangulatot hordoz.. A piaci mustra során felfedeztem: a nyári termények kifutóban, míg a kora ősziek előre haladott állapotban vannak. Így akadt meg a szemem a kanadai sütőtökön. Érett sugárzó melegsárga színéhez választottam a fehér hasonló keménységű karalábét, a narancs sárgarépát és színesíteni a  piros kápia paprikát, zöld  zöldbabot. 

Az sütőtök és karalábé kerek szeleteit hat cikkelybe vágtam. Arra ügyeltem, hogy a sütőtök 1.5 cm vastag legyen, míg a karalábé mondjuk csak a fele ( erre azért volt szükség, mert a grillezéskor a sütőtök sokkal hamarább megpuhul ).  A répa feldarabolása egyszerűen karikákra történt. A kápia paprikát kisebb kockákra, míg a zöldbabot  3-4 cm-es darabokra aprítottam.  Amennyiben a társaság bírja a csípős ízeket, érdemes véletlenszerűen néhány erős paprika, chili darabot is felhúzni a nyársra, a meglepetés kedvéért;-)

A darabolás és a nyársalás mondhatnám gyerekjáték, de az igazság az, a sütőtök felszúrása valójában férfi munka, nem árt segítséget kérni a családtagoktól. Mondjuk nálunk a 100 nyárs elkészítése 2-3 óra előkészítő munkát igényelt, de ne csüggedjetek, a végeredmény kárpótol mindenért!

Miközben férfi családtagjaink felnyársalják a zöldségeket, addig elkészíhetjük a pácot, amit egy ecset segítségével fogunk majd a zöldséges saslikokra felhordani. 



30 darab fűszeres tűzdelt saslik hozzávalói: 
- egy darab kanadai sütőtök
- két darab karalábé
- két-három darab sárgarépa
- 3-4 darab kápia paprika
- 10 dkg zöldbab
- ízés szerint  zöld méregerős v. chili

Páclé: 
- 2 dl olivaolaj
- 4-5 ek. mustár
- 4-5 ek szójaszósz
- 8-10 gerezd fokhagyma
- citrombors, só, őrölt római kömény, őrölt koriander, chili  ízlés szerint
- remélem nem maradt ki semmi fontos alkotóelem;-)



Igazából a pácot mindenki saját szájíze szerint állíthatja össze, nyugodtan merjetek az ízlelő bimbóitokra hagyatkozni. Mi sem tettünk másképp, pirított rozskenyérrel tunkoltuk, kóstoltuk míg elértük a megfelelő ízvilágot. A pác felkenése után érdemes egy kicsit pihentetni a nyársakat, majd kültéri elektromos vagy faszenes grillen, rossz idő esetén egyszerűen a konyhai sütő grill funkcióján ropogósra sütjük őket. Nálunk tarka rizzsel, cukkini pogácsával és ehető tálkában szervírozott nyers éltető saláta mixszel került terítékre. Ha elkészítitek, írjátok meg, ti mivel tálaltátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése