2013. november 22., péntek

Leves ehető tányérban

Az augusztusi RD-n  debütált az ehető tányér. Éltető, hűsítő salátamixet szervíroztunk benne. A tél viszont nem kedvez a nyers kosztnak, ezt magamon is érzem. Ahogy jönnek a hidegebb napok, melegebb és tartalmasabb ételeket kíván  a szervezet. A hőfok szabályozását persze a fűszerezéssel is tudjuk állítani. Ebből kiindulva a sparheltet beizzítottuk, ennek segítségével tudtuk a vendégeknek szánt három levest és a chilis egytálételt melegen tartani, sütőjében pedig a hokkaidók sorakoztak. Volt  zöld zellerkrém friss petrezselyemmel hintve. Nyilván nyáron valami nyers cuccot dobtunk volna össze, de ez most főtt volt  a javából, a zeller minden részét felhasználva. A narancs színvilágot;-) egy indiai sütőtökleves erősítette, chilis tökmag feltéttel, de a legizgalmasabbra mégis a sült batátás krémleves sikeredett. Ahogy lenni szokott ebből csináltunk a legkevesebbet és ez fogyott el a leghamarább.


Hozzávalók( 4-6 fő részére):
- 1 kg batáta ( édesburgonya )
- 2-3 szem burgonya
- 1-1 szem zöld (nem csípős) és kápia paprika
- 1 szál póréhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring és őrölt rozmaring fűszerpor
- 1.5 l zöldségalaplé
- 4 ek. kókuszolaj
- 4-5 ek. olivaolaj
- só, citrombors ízlés szerint

1. Az olivaolajba belenyomunk két gerezd fokhagymát és fűszerezzük őrölt rozmaringgal. Amíg a fűszerolaj pihen, addig megpucoljuk a batátát és kisebb kockákra vágjuk. A zöld és piros paprikát is kb. 2x2 centisre daraboljuk. Saslik pálcikákra feltűzdeljük az ízlésünknek megfelelő ritmusban őket ( batáta, zöldpaprika, batáta, pirospaprika, etc. volt nálunk a kotta ), majd megkenjük  fűszerolajjal. Annyi pálcikát készítsünk elő, ahányan a levesből enni szeretnénk, ez lesz tulajdonképpen a feltét. A többi batátát beleöntjük egy tiszta zacskóba, majd ráöntjük a maradék fűszerolajat. Alaposan összerázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire terítjük
( igyekezzünk úgy elteríteni, hogy a saslik pálcikák is helyet kaphassanak ), friss rozmaring ágakat teszünk a tetejére,  előmelegített sütőbe 180 fokon szép pirosra sütjük.

2. Míg a batáta sül, egy nagyobb lábosban felmelegítjük a kókuszolajat és rádobjuk a karikákra vágott póréhagymát. Mikor megpuhult rányomjuk a maradék négy gerezd fokhagymát és friss rozmaringgal fűszerezzük. A felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felengedjük az alaplével. Addig főzzük míg a krumpli meg nem puhul. Félrehúzzuk a tűzről.

3. A megsült batátát is a lábos tartalmához adjuk és egy botmixer segítségével krémesítjük, a saslik pálcikákkal tálaljuk.

A batátának van egy semmihez nem hasonlatos íze. Aki a sütőtök tolakodó édes ízvilágát nem kedveli, annak különösen ajánlom kipróbálásra, meglepetés lesz, annyi bizonyos! Egyetlen módon lehetséges, hogy jövő ősszel többször legyen vendég asztalunkon, ha belekezdünk a termesztésébe, mert a piacon az ára csillagászati.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése