2014. március 13., csütörtök

Nincs időd főzni?

Hála a tavasznak, akad bőven tennivaló. A kert várja, hogy magokat dugjunk földjébe. A nőtársadalom is beindul egy-egy csini tavaszi-nyári táska nyomába... röviden: akad  a textilfronton is munka. Ha nagyon benne vagyok alkotói folyamatokban, akkor igazából nem feltétlen kongatnak ebédre délben, beérem egyszerű dolgokkal, de előfordul, hogy a legsürgetőbb munka közepén jön rám  a főzhetnék. Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tíz perces ebédeket, amire nagy eséllyel pályázok. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon ( kell ezek helyett egy új szó, nincs mese! ), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még azaz opció, hogy nem is kell mindet megfőzni. Rég gyakorlom azt  a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga. Ezeket míg a főtt étel készül félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt ( azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok ), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor. A tíz percnél időigényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva ( bár az sem sokkal több, mint tíz perc ) tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, másoknál is a tányéron végezze.


Zsályás paradicsomos kölesgombóc:

- egy bögre főtt köles ( főzővíz aránya 3:1 )
- 2 ek. olivaolaj+ pici víz
- közepes fej fehér hagyma
- egy kápia paprika
- két szál sárgarépa
- újhagyma a díszítéshez
- pár szem friss zsálya levél ( a hangsúly a frissen van)
- 2 dl darabos paradicsompüré
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, kömény, oregano, bazsalikom a fűszerezéshez...és én mindig teszek hozzá egy kanál barna cukrot, mert ha sós, akkor is kell bele egy kis édes 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A hagymát félkarikákra, a kápia paprikát apró kockákra, a répát pedig hajszálvékony karikákra vágjuk, a fokhagymát átküldjük a fokhagymanyomón...és ugyanebben a sorrendbe a serpenyőbe dobjuk az összetevőket. Pár percig pároljuk, nem várjuk meg, hogy a répa megpuhuljon. Közben fűszerezzük porfűszerekkel ( oregano, bazsalikom, só, cukor, őrölt kömény ), majd ráöntjük a paradicsomszószt és az egytálételünket összemelegítjük. A megfőtt kölesből vizes kézzel kicsi golyókat formázunk és a forró olaszos mártásba hempergetjük. Újhagymával, friss salátalevelekkel, csírával és zsálya levelekkel tálalhatjuk. Ehhez használj stopperórát, ne a futáshoz!  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése