2014. március 23., vasárnap

Turbolya szerelem két felvonásban

Bódító Baraboly meghódította a női vendégek szívét, Zamatos Turbolya elcsavarta a férfiak fejét...mert ebben a zsenge illékony aromájú zöldben benne van az egész, a női és férfi egység, a világ rendje és békéje. Ezekkel a gondolatokkal készülődtem, próbafőztem, kísérleteztem, fűztem össze a menüsort és ez az érzés úgy tűnik másokat is magával ragadott. A "szerelmeskedni vágyók" száma a tizenkettes maximál létszámot túllépte, így két felvonásban tudtuk csak a vacsorát megtartani.  Vendéglátásban nemet mondani lehetetlenség ;-) És ez irtó nagy elismerés egy ifjonc korban lévő kezdeményezésnél, mint a Zöld Múzsa. Köszönjük a támogató visszacsatolást vendégeinknek, tényleg jó innét továbbgondolkodni az eseményeket, jövőt építgetni, tervezni a kora nyári szabadtéri együttléteket...mert lesznek ilyenek is :-)



A "Turbolya szerelem" öt fogásos vacsoraestjének receptjeit ha nem is egybefűzve, de itt-ott nyomokban megtalálhatjátok  a blog hasábjain. A turbolyás karfiolleves volt az origo, amiből kiindulva kezdtem el a menü részleteit kibontani. Az illatos zöldet morzsolva az ujjaim között először színek ugrottak be... fehér, zöld, sárga, elég ha egy csokor nárciszra gondolunk. Az ehető tányér szinte már védjegyünk, ebbe beletettünk minden piacon beszerezhető frisset, zöldet, nyerset: madársalátát, újhagymát, retekcsírát, retket és a felszolgálásnál külön kihangsúlyoztuk, hogy nálunk a saláta a fő fogások közé tartozik és ezt szeretnénk a vendégeinkkel is megszerettetni. Mungó babos lepényről is írtam, a zöld palacsintáról, amit egy marék friss spenót még üdébbé tesz. Laktató és mutatós fogás kerekedett ki belőle, sült zellerrel, szezám- és napraforgómagból turmixolt magtejföllel nyakon öntve, apróra vágott turbolyával illatosítva.


A sort ibolya illatú raffaello golyók zárták, aminek az elkészítése nem túl bonyolult dolog. Egyetlen fontos tudnivaló: a belső részben lévő mandulakrém  hűtőben behűtve, a külső köpenyt képző növényi tejben főtt kölest pedig a főzés után teljesen kihűtve érdemes a golyók formázásába fogni, így minden probléma nélkül összeállnak. A túlméretezettségükből kifolyólag döntöttem a tálaláskor a félbevágás mellett, de azt hiszem izgalmassá tette a keresztmetszeti nézőpont. A körítés ibolya szörpön úsztatott virágszál, ami bátrak számára természetesen ehető... beszerzés közben elég sokat legeltem a lila apróságból. 

Raffaelo golyó ( 10 db- hoz ):
belső mag:
- 15 dkg hántolt mandula
- 2 ek. xilit
- 2 ek. olvasztott kókuszzsír
- 1 ek. kókusztejszín
külső köpeny: 
- 1 bögre köles
- 1 bögre víz
- 2 bögre növényi tej 
- 2 ek. xilit
- pici fahéj, vanília, csipet só

- kókuszreszelék a meghempergetéshez
- pár szem egész hántolt mandula a díszítéshez
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A mandulát beáztatjuk, majd a többi alkotórésszel turmixoljuk. Ha a turmixunk nem bír el a masszával, akkor kicsi víz adható hozzá, a hűtés során a kókuszzsírtól masszívan össze fog állni a krém. A tejben főzött kölest is elkészítjük és megvárjuk míg teljesen kihűl. Ekkor a mandulás krémből kisebb golyókat formázunk, majd vizes kézzel a főtt kölesből tenyerünkbe lapított lepényekbe csomagoljuk és a kapott nagyobbacska golyókat kókuszreszelékbe hempergetjük. Érdemes fogyasztás előtt hűtőben tárolni őket. Ibolyaszörppel, ibolyavirággal és egy szem mandulával ízlésesen tálalhatjuk. Könnyű tavaszi desszert kókuszrajongóknak.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése