2014. június 25., szerda

Kukoricakása kéksajttal és fűszeres egresmártással

Szép emlékek élnek bennem a  múltkor főzött eper csatni-ról ( egy üveg még kamrám polcán várja a megbontás megfelelő pillanatát ). A minap mikor a szomszédból kaptam egy tál egrest, próbáltam a fűszeres szószt kiverni a fejemből, de nem sikerült...menthetetlenül egy újabb csatni születése kilátásban. Zöld színű egresből várhatóan egy szép zöldessárga eredménynek kellett volna születni, de a tál egresemben pirosak is akadtak szép számmal, mártásomat pirosas-bordósra beszínezve. Azért is bátorkodom rögzíteni ezt a könnyű vacsorának vagy vendégváró falatoknak kínálható fogást, mert az egres címszó alatt zömében édes lekvárok, szörpök és piték sorakoznak, ritkán találni köztük pikánsabb ízvilágú ételt. Innen inspirálódtam.



Kukoricakása hozzávalók:
- 5 dl víz
- 15 dkg kukoricadara
- 1 tk. himalaya só
- fél gerezd fokhagyma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 ek. olivaolaj vagy kókuszolaj

- 20 dkg kéksajt (de más érett ízű sajt)

Fűszeres egresmártás hozzávalók:
- 50 dkg egres
- 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő alternatív cukorpótlás
- 60 ml vörösborecet
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 1-2 kicsi chili paprika ízlés szerint
- pici só

- friss bazsalikom levelek a tálaláshoz




A vizet sózzuk és feltesszük forrni. Belenyomjuk a fokhagymát. Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a kukoricadarát, ügyelve, hogy ne legyen csomós. Kb. 10 percig főzzük kis lángon állandó kevergetéssel, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk az olivaolajat. Egy kerek tormát kibélelünk folpack-kal és egy centi vastagságban elterítjük benne a masszát. Míg kihűl, elkészíthetjük a mártást.

A fele egrest a többi hozzávalóval feltesszük egy lábosba főni. Gyakran megkeverjük, nehogy leégjen. Mikor az egres már szétfőtt, akkor beleöntjük a kimaradt mennyiséget is és még 10 percig tovább főzzük. Amennyiben az egresünk között vannak piros szemek, a képen látható végeredményt kell kapjuk...abban az esetben, ha csak zöld golyócskákkal van dolgunk, akkor a mártásunk sárgászöld színben fog játszani. 

Elővesszük a kihűlt polentát és nyolc cikkelybe vágjuk. Egy teflon serpenyőt veszünk elő, és minkét oldalukat két-két percig pirítjuk. Ezután egy tepsibe sorakoztatjuk a háromszög cikkelyeket, érett sajtdarabokkal a tetejükön 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket ( éppen csak addig, hogy a sajt meglágyuljon, nem szabad túlsütni ). 

A fűszeres egres mártással, friss bazsalikom levelekkel és friss salátával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése