2014. április 17., csütörtök

Virágok a fazékban

Mi tetszik rajta? Hogy zöld. De igazából az egyik fülébe szerettem bele, a kozmált pöttyösbe. Aztán robogtunk haza a piaci szerzeményeinkkel, egyik kezemben piknik kosár,  másikban a zöld lábos. Ennek a lomizásnak van egy racionalitáson túli varázsa, a pénztárcám szerencséjére nem járok minden hétvégén ;-)



Ma reggel hosszúra nyúló lustálkodással ünnepeltük a tavaszi szünet kezdetét, vagy inkább télinek nevezzük az időjárás után? A takaró alá bújva belekezdtünk egy regénybe nyolcévesemmel, legalább ettől legyen melegünk: Irány Brazília! A szereplők bemutatásánál elmosolyintottam magam, meg egyben tudtam, mi lesz a mai ebéd... valami rém egyszerű ( tavaszi rizottó ) és virágos, hála a tulipánkertnek.

Gaston Champignon
edző

Egykori labdarúgó, Platini
csapattársa, aki a Virágok a 
fazékban vendéglő tulajdonosa. 
Egy olyan különleges
étteremé, ahol az ételek 
virágból készülnek. Macskája,
Pentola, vele tart mindenhova.
Sokat emlegetett mondása: 

Aki jól érzi magát, az soha nem veszít!

Pankának szeretettel!




2014. április 8., kedd

VKF! 63. epizód... ahol a zöldségeké a főszerep!

Nem akarom túl messziről kezdeni, meg nagyjából azt írok, amit akarok: messziről jött ember, azt mond amit akar :-) Alapvetően textiles vagyok, csak az elmúlt időszakban alapanyag gondjaim támadtak, akadozott a "termelés", nekem ettől szabad kapacitásom keletkezett, amiben elkezdtem kényszeresen főzni egészségmegőrzés vonalon és zöldségek után koslatni a piacra. A gasztro társadalom egy nagy fehér folt a térképemen, a VKF! ( Vigyázz! Kész! Főzz! ) háziasszonyát volt szerencsém négy évvel ezelőtt a győri könyvszalonon látásból megismerni. Helyi újságíró beszélgetett vele és utána a közönség soraiból kérdezhettünk. Ha emlékezetem nem csal, ezt  írtam a körbeadott cédulára: - "Chili és Vanilia életérzés egy szóban?", amire is Mautner Zsófi válasza ez volt: -Multikulti. " A főzési kedvet mégsem ezen a könyvbemutatón, mint inkább kedvenc tv-s szakácsomtól kaptam el, nemnemneeeeem a Jamietől... a másik celeb az én jó barátom: Hugh  Fearnley-Whittingstall. Különösen nagy hatással volt rám a Veg Every Day filmes változata és az ebben kinyilatkoztatott életérzés: a színes zöldségek egy új perspektívát nyitnak a kreatív szakácskodás területén. 

A staféta botot  Ezt ettem  Éci-je adta át, akivel ismeretségünk szála közös barátnénk-tól fakad, de mi még egymással (konkrétan) nem találkoztunk a virtuális terepen kívül ;-) Jó volna ha  az ő szavazatán túl, ti is támogatnátok  kedves ismeretlen gasztro bloggerek és a messziföldről érkezett játékmester felhívására érkezne sok-sok színes, kreatív, ínycsiklandó recept.

a plakátot kedvenc illuszrátoromtól, ANA-tól kölcsönöztem


Kicsit átfutva a VKF! archívumát, első olvasásra szembetűnt, a pizza tészta ( mint a magyarok fő eledele ) nem lett megpörgetve semilyen feltéttel. Ne féljetek, nem pizza lesz a téma!;-) Mivel alapvetően zöldségben utazom,  kapóra jött: konkrétan úgy hat éve volt utoljára salátázás. Itt a tavasz, zöldül a kert, a balkon... ha egyik se, akkor a piac kínálata, ahová biztosan mindenki szívesen jár jó alapanyagokért. Használjatok fel bármit, nincsenek szabályok, sem kötöttségek, csak  elég SZÍNES  legyen! Olyan  salátás tálat alkossatok, amit szívesen tennétek szeretteitek asztalára mint fő fogás. A zöldségeket dúsíthatjátok gabonákkal, olajos magvakkal, hüvelyesekkel, de ha úgy érzitek, húsfélékkel teljes, kombináljátok azzal. 

- Saláta kreációitokat legkésőbb május 7-ig tegyétek közzé a blogotokban és erről értesítsetek engem a colette.color@gmail.com címen. 

- A játékhoz nem csak gasztro témájú blogok, bárki csatlakozhat, akit a saláta, mint téma megszólít. Ha nincs blogotok is küldhettek receptet és hozzá tartozó fotót a fenti e-mailre. 

- Amennyiben szeretnétek részt venni a VKF! 63. fordulóban, akkor a plakátot mint banner is használhatjátok blogotok oldalsávjában, emlékeztetőként! ;-)