2014. augusztus 16., szombat

Őszbe hajló cukkini "pappardelle"

A mai pannonhalmi kirándulásunkra nem vittünk pulcsit. Már-már úgy nézett ki,  a program második részéről "összefagytunk" jelszóval el kell hagynunk a terepet. Erőt vettünk magunkon és tekintetünket az égre emelve szuggeráltuk a napot: ..."süss ki nap, süss ki nap, Isten napocskája"... épp itt az ideje, nyár van, augusztus, de nem hallgatott ránk. Mikor a gyerek ruhája csurom vizes lett (  nem esőtől,  csak bemászott a tavirózsák közé  ) végképp indulni kellett hazafelé. Most beszéljünk továbbra is az időjárásról angolosan, vagy térjek inkább a tárgyra? Az is épp olyan kényes és ellentmondó, mint amilyen az időjárás. Itt már elindítottam a gondolat folyamot arról, hogy nyers étkezés vagy nem nyers? Azt gondoltam ki, hogy nem leszek magammal erőszakos, megkeresem azt a  kényes egyensúlyt, ami az egészség és az élvezeti érték között feszül bennem, csakis bennem, ki másban? Veletek pedig okulásként megosztom, semmiképen nem követési céllal, inkább arra buzdítva, találjátok meg ami nektek a legeslegjobb. 


A böjt után elhatároztam, hogy kevesebb szénhidrátot eszem és a lisztek változatosságára is nagy hangsúlyt fektetek. Felénk azonban száraz hajdina tésztától nem roskadoznak a polcok... és egyéb alternatív társaiból sem dúskálunk. Győr egy kispolgári város, éppen most olvastam a legjobb éttermeinek rangsorát és az első helyen egy natrium glutamátos ízeiről és gigászi mennyiségeiről hírhedt, hagyományos ízvilágú ( barátnőm tapasztalata alapján írom ezeket, nem kajálok ilyen helyeken... ) étterem az első a toplistán. Szóval Győrt az ízforradalom MÉG nem érte utol, ezért is próbálkozunk itt a lehetetlennel az érzékenyebb barátok bevonásával ;-)
Amíg megjön a hajdina tészta  városunkba ( vagy nekiállok  házi tésztát is gyártani ), addig gondoltam beérem egy őszbe hajló cukkini "pappardellével ". És mivel a cukkinit  késsel fésülöm, a spagetti helyett a másfél centi széles csíkozás mellett döntöttem ( ez sem volt piskóta )... max. egy személy részére vállalok belőle rendelést ;-) De megérte. Sőőőőőt. Úgy gondoltam ezt azért nem volna annyira gusztusos nyersen enni, már csak azért sem, mert a cukkini nem éppen a legzamatosabb zöldféle. Egy kis rozmaringos-fokhagymás olívaolajos kenés és száraz serpenyőben pár perc pirítás a tízes skálán a kettesről a nyolcasra tolta élvezeti értékét a "szélesmetéltnek". Hadd mondjam el mentségemre, hogy a cukkini halálán kívül a tányéron minden élő volt... a pesztó ( pár perce szedtem hozzá a petrezselymet a kertből ), a szőlő, a dió... már csak egy pohár bor hiányzott, de az nagyon, a teljesség érzethez! :-) 


Őszbe hajló cukkini "pappardelle":

- kisebb cukkini ( nagyon kicsi, vagy egy közepes fele hosszában elvágva )
- kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió ( vagy több? )
- giga csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só ízlés szerint
- frissen reszelt parmezán ( vegánoknak elhagyható )
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a szélesmetéltünk szana-széjjel szakad. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. Azt ajánlom, hogy ízesített fűszerolajokat mindig érlejünk a hűtőszekrénybe, az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni :-) 
A pesztót ( Jamie O.-nél láttam ) óriás méretű vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével, amennyiben nincs kőmozsarunk. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóba elődarált diót és a parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal kissé visszafogottabban, mint ahogy Jamie O. teszi és a késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, amíg krémes állagú pesztót nem kapunk. Ezután szedjük fel a masszát kés segítségével egy kisebb tálba. 
A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el gusztusosan őket, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, diszítsük dióval és szőlő szemekkel. Bort ne felejtsünk hozzá venni... nem kell sok, de egy deci kötelező. Hunyjuk be a szemünket és érezzük a mediterrán ősz langyos szelét. Jó étvágyat!


2014. augusztus 14., csütörtök

Nyáralkony a majorban

Fátyolfelhők takarják a napot, de a naptárra nézve a nyár harmadik hónapjába léptünk. Júniusban a "Finomhangolás" desszert délutánt követően tartottam egy számadást a Zöld Múzsa háza táján. Év elején, mint a mesében, találkoztam az arany hallal, aki azt kérdezte tőlem: - "Mondd te lány, mi a három kívánságod?" Lehet, hogy mindez álmomban történt, de a három kívánság sorra teljesült a valóságban. Az első kívánságom nem volt más, legyen a Zöld Múzsa asztalánál a zene az egyik fogás. Ezt a desszert délutánon Bélyei Adél hárfamuzsikája váltotta valóra. 

A második kívánságom így hangzott: kapjon a stábunk egy olyan lehetőséget, amikor házon kívül tálaljuk étkeinket. Júliusban a "Nyári lányok" bizalma által ez is teljesült. A vacsora négy fogását megrendelőnk teraszán szervíroztuk, míg a desszertet a Világosváron a lemenő nap surló fényei tették emlékezetessé. Kellett mindehhez a szintén a mesékből ismert szerencse: megrendelőnk éppen a  Zöld múzsa porta és a Világosvár orma között lakik mértani pontossággal félúton ;-) Köszönjük Heninek a bizalmat és a második kívánság beteljesülésének lehetőségét! 




Nem maradt más hátra, mint a harmadik kívánság: egy szívemnek nagyon kedves helyet szemeltem ki ötfogásos vega/vegán vacsoránk helyszínéül,  Kisnyalka-majort. Már az ötödik alkalommal töltök el barátnőimmel minden nyáron egy alkotó hetet ezen a nyugalmat árasztó helyen, ami mindenkinek belopta magát a szívébe. Szerencsénkre, találtunk augusztusban szabad hétvégét a major foglalási naptárában, ahová nagy szeretettel várunk benneteket  "Nyáralkony a majorban" rendezvényünkre, feltéve ezzel a pontot a három kívánságos mese végére.
NYÁRALKONY A MAJORBAN 
túra és  szezonális öt fogásos vega/vegán vacsora a teremtett borvidék boraival 
Helyszín: Kisnyalka major
Időpont: 2014. augusztus 30. szombat délután 17.00 óra

Bejelentkezés és bővebb infó: ludvig.nicolette@gmail.com címen kérhető!






Szezon

Nem merem azt írni, hogy nyári szezon, mert  nem érzem a nyarat. Furcsa fátyolfelhős égre ébredek  hosszú napok óta reggelente, hasamra sütő, mosolyt csalogató napsugarak helyett. Extrán párás a levegő, a futás sem esik olyan jól. Délután egy kis szerencsével lehet találkozni direktbe jövő napfénnyel. Mintha a paradicsom mindebből semmit sem érzékelne, de legalábbis beéri a felhők mögüli kacsintgatással és pirosodik mindannyiunk örömére.



Idén egy nagyon kedves barátnőm, Klári rámgondolásából lett pár bokor különlegesebb paradicsomom is, mint a "black cherry", ami egy apróbb fajta és beérve nagyon szép sötétbarna színű, valamint a "gold nugget", ami szintén aprócska de szép aranysárga színű, zamatos pari. Érőben még egy azonosítatlan fajta. Úgy tudom sok mag, amit kaptam tőle ebből a webáruházból valók és  megbízható fajták. Kaptam még lila sárgarépa, csíkos cékla, mángold és lila bazsalikom magokat, most csak azokat soroltam, amikből ehető termés is kerekedett ;-) A paprika és a padlizsán palánták a gyors földből való kibújás után és a több átültetés ellenére sem találták meg nálunk a jó táptalajt, de jövőre ismét megújult erővel kezdek a kertészkedésbe, talán egy kicsit időben előbb kezdve a magok földbe ültetését nagyobb esélyt adva nekik a kibontakozáshoz. Nagyon érdekes egyébként látni, hogy a kertésztől vásárolt paradicsom palántáink mennyivel erősebb és hatalmasabb növények, ontják az édes-piros gyümölcsöt, de éppen ennek ellenére rém büszke vagyok a sokkal gyengébbecske, magam által nevelgetett bokrok hozamára.




Pár üvegbe zártam már a nyár ízéből: bazsalikomos-chilis paradicsomlekvárt készítettem, Kaldenekker recept alapján, mert ehhez írt a legkevesebb cukrot ( 2 kg-hoz 10-15 dkg-ot ), abból is a legbarnábbikat használtam. Nektek meg hoztam egy lecsós kölessel töltött padlizsán receptet, hogy maradjunk a szezonalitásnál.




Lecsós kölessel töltött padlizsán: 
- 2 kicsi padlizsán
- 10 dkg köles ( háromszoros mennyiségű sós vízbe megfőzve )
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 ek. olívaolaj
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 db érett paradicsom
- 1 db zöld paprika ( nem erős )
-  reszelt sajt ( vegánoknak elhagyható )
- chili opcionálisan
- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
- friss petrezselyem
- friss bazsalikom levelek
- 10-15 szem fekete olivabogyó

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A kölest megfőzöm  a háromszoros mennyiségű vízben és hagyom kihűlni. A padlizsánokat félbe vágom és kanál segítségével kiszedem a belsejüket. Igyekezzünk ezt úgy csinálni, hogy egy centi vastag kéreg maradjon belül. Vékonyan kikenjük őket olívaolajjal és picit megsózzuk. 

Egy serpenyőben kókuszzsíron pirítjuk az apróra vágott hagymát.  Utána rádobjuk a szintén apróra vágott paprikát, valamint a padlizsán belső részét felaprítva  és rányomjuk a gerezd fokhagymát is. A paradicsomok héját lehúzzuk ( ha szükséges forró vízbe dobjuk őket, így könnyedén lejön nekik ) legutolsónak adjuk a lecsóhoz. Fűszerként ízlésünknek megfelelően sót, őrölt köményt ( ... római kömény és koriander hozzáadásával kicsit shakshukás lesz ;-) ... )  a végén pedig  frissen őrölt fekete borsot használhatunk. 

A lecsós ragut összekeverjük a főtt kölessel, a karikákra vágott fekete olívabogyóval és a padlizsánokba töltjük. Előmelegített sütőbe 35-40 percig sütjük és a sütés befejezése előtt megszórjuk reszelt sajttal a padlizsán csónakok tetejét. Friss apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Könnyed nyári vacsora vagy vendégváró falat. 

Egy böjt margójára

"Aki böjtölni kezd, először is létének sérültségét tapasztalja meg, érzi a kellemetlenségeket, a testi és lelki melléktüneteket. Átmenetileg a böjtölő meglehetősen szerencsétlennek és megviseltnek is érezheti magát, de aki nem riad vissza ezektől a kezdeti tapasztalatoktól, idővel egyre több boldogító oldalát élheti meg a böjtnek. Amint a test kitisztul a böjt után, a koncentrálóképesség és a memória egyre inkább javulni kezd. Testünket az agy köti össze a lélekkel, és amikor az agysejtek megszabadulnak a mérgező anyagoktól, mi is megszabadulunk az idegeskedéstől, a szorongástól, a félelemtől. Szellemünk tiszta és szabad, gondolkodásunk logikus lesz. Éleslátásunk, realitásérzékünk megnő, ezáltal sokkal jobban átlátjuk a problémákat, és hamarabb megoldást is találunk rájuk. Érzékszerveink élesebbé válnak és a testünk rugalmasabb és energikusabb lesz. A valódi böjt pozitívan hat mind a testre, mind a lélekre és hozzásegít egy magasabb rendű léthez. Felébreszti a bennünk szunnyadó képességeket, kreatívabbá és frissebbé tesz. Megvalósítja azt, amit az ókori görögök úgy fogalmaztak, hogy ép testben ép lélek."

Hosszú ideje nem sikerült. A legutóbbi próbálkozásom a tavalyi márciusi télben hófúvásban indult, három nap után ( a kritikus ponton ) feladtam. Iszonyatosan fáztam, és a hóesés látványa nem hiányzott a böjti feelinghez, na! Persze nincs optimális időpont, kifogást mindig lehet találni. A hiányérzet persze bennem maradt,  évek óta megint képtelen voltam megcsinálni. Aztán jött egy nyári este, amikor úgy éreztem minden sejtem puffadt és kerek, az ízlelőbimbóim totális káoszban a sok kutyulástól-főzéstől... ebbe a mindenevő család igényszintjének kielégítése is nagyban belejátszott. Szóval rám tört az érzés, hogy nem bírom így tovább, adnom kell a testemnek pár napot, konkrétan egy hetet, hogy magához térjen, hogy emlékezhessen mi neki a jó. A magam módján oldottam meg a böjtöt, kicsit engedékenyebben, mint ahogy az a nagy könyvben írva vagyon.  A vizen és gyógyteán kívül nagy éhséghullámok idejére dobtam be a frissen préselt cékla-alma levet ( nekem ez nagyon csúszik, valszeg a magas cukortartalma miatt ) és azután mindig top érzésem támadt. Ami elhibázott volt ( így utólag ), nyár lévén, a rengeteg csábító gyümölcs láttán azt gondoltam nem lesz rossz, ha időnként egy-egy pohár frissen turmixolt spenót-barack smoothiet is iszogatok kortyonként jól megrágva. Tapasztalat:  ez abszolút nem illesztető be a gyomor pihentetése céljából rosttartalma miatt! 

Sikerült a kitűzött hét napot végigcsinálnom. Ebben erősen motivált a tudat, hogy a nyolcadik napon kora reggel elutaztam barátnőmhöz egy Velence tavi hétvégére, ahol megtörtént a böjttörés, nagy séták, beszélgetések és kikapcsoló közegben, mondhatni idillikus körülmények között. A nyolcadik napon gyümölcsöt és pár szem saját készítésű gluténmentes sós ropogtatnivalót eszegettem, estére pedig Panka javaslatára készítettünk egy spenótos-paradicsomos polentát némi gorgonzola turbóval... egészen kis mennyiség is elég volt a jóllakáshoz belőle. Az energia egyensúlyom helyrebillent, a futást ismét élvezem, mérlegre szándékosan nem álltam, se előtte, sem utána... nem érdekel már hány kiló vagyok ( sokkk !!! ), csak érezzem magam jól a bőrömben. 

Ime a recept, bár ezek a képek már idehaza, reprozás után készültek, mert bevallom annyira jól esett ez a böjt utáni első igazi étel, hazaérve megismételtem.



Paradicsomos-spenótos polenta némi gorgonzolával:
- 20 dkg kukoricadara
- fél liter víz
- fél kiló friss spenót levél ( saját kertből )
- 8-10 szem apró paradicsom ( saját kertből )
- egy kisebb chili paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg gorgonzola ( a képen camembert látható )
- só, bors ízlés szerint
- nyers spenót levél és snidling a tálaláshoz

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A polentát megfőzzük enyhén sós vízbe, majd belesimítjuk egy kiolajozott sütőtálba. A spenótot olívaolajon megfonnyasztjuk, rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha kihűlt, rátesszük a polentára, majd a félbevágott paradicsomokkal és a rámorzsolt gorgonzolával csak arra vár a hűtőben, nagy sétánk után  sütőbe toljuk és fél óra alatt készre süssük. Javaslatomra került még rá pár szelet chili paprika karika ( bíztam benne, a böjt nem változtatta meg hedonista ízlésvilágomat ). Nagyon egyszerű, de ízletes étel. A színekről nem is beszélve... és másnap reggelire hidegen is kiváló. 



2014. augusztus 4., hétfő

Nyári ízek

A nyár az élet élvezete. Érezd jól magad!  Ez nem szólhat másról. Perzselő nap égesse bőröd, heves nyári eső áztassa ruhád. Átlátszanak az idomok? Ez is a hedonista nyár része. Ne keresd a holtodiglan-holtomiglan társat, nem most fog kopogtatni! Lazíts! Mindenkinek jár a kaland! Igaz?   A legfontosabb: "- Ne légy magaddal olyan szigorú!" Tegyél az asztalra mellé nyári ízeket, hogy az élmény teljes legyen! ...és a borról se feledkezz el! ;-)



Rizses padlizsánsaláta ( 4 főre ):
- 1 db nagyobb padlizsán ( vagy két kisebb )
- 1 bögre rizs ( fehér vagy barna ízlés dolga )
- 1 db kápia paprika
- 1 db sötétzöld ( nem erős ) paprika
- 3-4 db paradicsom
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
   padlizsán pácolásához:
- 3 ek. olivaolaj
- 3 ek. szójaszósz
- 1 ek.  dijoni mustár
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A rizst hagyományos módon megfőzzük ( kétszeres vízmennyiségben ). A padlizsánt centi vastag karikákra vágjuk, majd a karikákat egyenként hat cikkelybe. Összekeverjük egy tálban a pác alkotóelemeit és a feldarabolt padlizsánra öntjük, majd jól átforgatjuk. Hagyjuk állni egy 15-20 percet, hogy az ízek összeérjenek, majd egy felforrósított száraz teflonserpenyőbe pirítsuk le a padlizsán cikkelyeket, a legvégén öntsünk alá egy pici vizet és lefedve 10 perc alatt pároljuk puhára. A paprikákat, a paradicsomot vágjuk apró kockákra, a petrezselymet elég ha durvára metéljük. Miután minden összetevő elkészült, egy nagy tálba tegyük bele a főtt rizst, a megsült padlizsánt és az összevágott paprikát, paradicsomot, petrezselymet és óvatosan forgassuk össze. Hidegen, melegen tálalva egyaránt kitűnő nyári vega fogás, míg húsevő barátinknak köretként szolgálhatjuk fel.