2015. szeptember 3., csütörtök

Marokkói saláta


Utazás, hőség, Marokkó.  A fakanál mellett is izgalmas körutazást tehetünk. Ha egy autentikus báránysültre vágyunk, akkor érdemes repjegyet vennünk, de ez a kímélő-könnyű nyáresti fogás házhoz hozhatja Marokkót.

A marokkói emberek természetüktől fogva egészséges népség, fogásaikban bőséggel megtaláljuk a bárányhús és halak mellett a zöldségeket és gyümölcsöket. Az ízekkel sem spórolnak. Legtöbbet használt fűszereik a római kömény ( nem azonos  a nálunk használt köménnyel ), chili, fokhagyma, zöld koriander levél, fahéj. Az alap ízélményről  elmondható: egy marokkói ételben mindig keverednek  a sós és az édes ízek. Marokkói saláta névre keresztelt receptemben használok még autentikus alapanyagokat, pl.: mentát, aszalt gyümölcsöt.  Az eredeti receptből egyedül a kuszkuszt cseréltem le egy sokkalta egészségesebb, nagy fehérjetartalmú és gluténmentes álgabonára a quinoára. Egyébként mindkettővel tökéletes az összhang.  Az étel központi fűszere a menta, a koriander és a citrom biztosítja a frissességet, a fahéj és a mazsola az édességet és a sós mandula az izgalmas ellenpontot a textúrában.

A saláta melegen - a grillzöldségek elkészülte után - azonnal fogyasztható,  de forró nyári napokon hidegen is tálalhatjuk.



fotó: Csermák Zsuzska


    Marokkói saláta hozzávalói ( 4 főre ):

        20 dkg quinoa 
( só, 1 ek. fahéj a főzővízbe )
         ½ citrom leve
              2 csomó mentalevél
            2 csomó zöld koriander levél
              3 ek. mazsola vagy 
     datolya apróra vágva
        5 ek. olívaolaj

  ***

        1 nagyobb padlizsán
        1 közepes cukkini
        20 dkg zöldbab
           4 szál sárgarépa

  ***

        1 csokor újhagyma
        20 dkg sós mandula
   


Grillzöldségek pácolása:

       ½  csomó apróra vágott zöld koriander 
vagy petrezselyem
       3 gerezd zúzott fokhagyma
       1 tk. római kömény
       ½ tk. só
      ½ tk. cayenne-bors
      1 ek. mustár
      10 ek. olívaolaj


Az étel elkészítését kezdjük a zöldségek pácolásával és grillezésével. Keverjük össze a pác alkotórészeit. Közben a zöldségeket készítsük elő: a padlizsánokat és a félbevágott, magos részét kikanalazott cukkiniket is vágjuk ujjnyi szeletekre, a zöldbab szárfelőli részét vágjuk le ( a csúcsos végét ne! ), a sárgarépát pedig hosszába vágjuk kettőbe vagy negyedbe ( vastagságától függően ). Minden zöldséget alaposan kenjünk be a páccal  és hagyjuk pihenni, összeérni az ízeket.  Száraz felforrósított serpenyőben pirítsuk minden oldalukat pirosra.

Főzzük meg a quinoát enyhén sós és fahéjas vízben. Nagyon rövid a főzési ideje, amikor megjelennek a kis farkincák a magokon, már kész is van, leszűrhető. Miután kihűlt adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, az olívaolajat, a menta és a koriander felét valamint a mazsolát. Tálaljuk a grillezett zöldségekkel, apróra vágott újhagymával, sós mandulával, menta és koriander levelekkel  és opcionálisan érett avokádó darabokkal.


Borajánló: Pannonhalmi Tramini 2014 Cseri pincészet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése